New York New York!

New York är alltid rätt, finanskriser till trots. Häng med på en perfekt promenad i the Big Apple tillsammans med sommeliern, matentusiasten och kulturkonsumenten Katarina Alwin.

Få städer är så fantastiska, föränderliga och förförande som New York. Har du en gång börjat resa dit är det svårt att inte vända tillbaka för att fortsätta upptäcka och insupa denna speciella, pulserande och multikulturella stad.
Manhattan är stort och lägger du till områdena Queens, Bronx, Brooklyn och Staten Island så bildar det tillsammans New York City. Enbart här bor det åtta miljoner människor. Redan nu förstår du hur mycket du har att upptäcka!

Just nu är det billigt för oss att åka västerut och flygbolagen är många som konkurrerar om att ge dig bästa dealen! Jag säger bara – leta upp den! Nu står dessutom julen för dörren och vad kan vara en större utmaning och njutning än att julhandla i New York. Staden fullständigt exploderar av färgprakt och isbanan på Rockefeller center är ett måste. Där njuter du varm glögg, skridskor och en gnutta romantik! Mitt bästa tips att ta dig an New York är att helt enkelt boka resa, välja ut hotell och se till att ha sköna skor på fötterna. Har du inte varit här tidigare så är det mysigt att bo på den södra delen av Manhattan. Områden som Greenwich, Soho, Tribeca, Chelsea är charmiga och lite av en stad i staden. Eller så väljer du Washington Square eller Union Square, strategiskt nära det mesta och två smarta knytpunkter. Union Square erbjuder dessutom en fantastisk marknad med tonvikt på ekologiskt och närodlat. Hösten och vintern erbjuder dessutom mer specialiteter och julprodukter. Här är en fröjd att handla och prata med folk.

Som transportmedel gillar jag mina fötter, jag går åt ena hållet och tar tunnelbanan tillbaka. Eller så tar du helt enkelt tunnelbanan i en riktning och utforskar det området hela den dagen. Manhattan är stort! Det är genom att vandra runt på gatorna jag gör mina stora upptäckter och hittar nya restauranger och nosar upp allt nytt som ständigt finns på New Yorks breda repertoar. Men innan det har jag förstås investerat några dollar i en Time Out. Tidningen där du hittar alla konserter, teatrar, museer och event som är på gång under en veckas tid. Sedan planerar jag mina dagar runt ”de måsten” jag prickat för med de bästa vinbarerna, restaurangbesöken och  kvarterskrogarna.

Något jag aldrig missar i New York är att besöka något eller några museum. Det fantastiska stora moderna museet MoMa tar jag gärna kombinerat med en lunch i deras underbara matsal. Tiden stannar upp för ett ögonblick där du sitter på 5:e våningen och njuter av utsikten över baksidans skulpturpark. Är det inte din favoritkonstnär som har utställning just då så är deras permanenta utställning alltid lika njutbar.

Ett nytt grepp på museet PS1 i Queens är förutom konst även musik. Det är enkelt att ta sig dit med tunnelbana över bron och några hållplatser till Queens Plaza. På PS1 har de band och DJ som spelar på helgen och drar massor av folk. Här kan du alltså först njuta av konst, fika och sedan beställa in ett glas vin eller en öl och njuta av folkhavet som dyker upp. Spontandans verkar närmast vara regel än undantag och stämningen blir snabbt på topp.

Guggenheim är ett annat ”vill se varje gång” och på vägen dit skulle jag ta chansen att njuta av Central Park. På vinterhalvåret är en promenad förbi skidskobanan i den södra delen charmig och när jag ser ”skylinen” från den platsen så är det som att kliva in i otaliga filmer jag sett från den stora staden. Eftersom Guggenheim är ett stenkast från Central Park så är det alltså värt att spilla en timma eller två i detta andningshål. Här passerar många New Yorkers och det är lätt att se hur viktig denna gröna oas är för staden. Det nya New Museum på 235, Bowery är ett annat spännande museum som du inte får missa. Här har lokala konstnärer från Lower East fått extra spelrum. Börja överst och njut av utsikten från terrassen och ”titta” dig ned genom våningarna.

Är du nu nere på Lower East Side så har du nära till god mat & dryck. På 26, Clinton Street hittar du en av mina favoriter, vinbaren Punch & Judy. Här förstår man sig på vin och du hittar även ett stort sortiment av viner från Europa. Äta i området är mysigt och är du bara ute före åtta är det inga problem att få ett bord. Väl på den södra delen är shopping på Bleeker Street en upplevelse. Gatorna är små och det ena trendigare än det andra finns på plats. Mode, konst, choklad och design. Lunch äter du i området och en höjdare är det asiatiska stället Kelly and Ping. Allt serveras á la minute och är mycket fräscht.

På eftermiddagen stannar du till på MariBelle och njuter av chokladkonst och unnar dig en kopp varm choklad. Det är ett paradnummer och du kommer inte att bli besviken. Väl i området så missa inte en middag på The Spotted Pig. Kom dit tidigt eller se till att ha beställt bord. Enkel, avslappnad och riktigt trevlig service av personal som verkligen kan sin sak. Maten är ren och mycket att välja på och vinlistan innehåller flera roliga överraskningar till hyggliga priser. De har dessutom en kul hemsida som är värd ett besök. Jag brukar välja bort dessert och ta den någon annanstans. Då blir det liksom två restaurangbesök…ta dig enkelt över till den östra sidan och distriktet Little Italy / Nolita och njut en kula italiensk hemgjord glass på någon av de riktigt äkta italienska glassbarerna! Jag älskar mangosorbet!

KATARINAS MÅSTEN I NEW YORK!
Ät asiatiskt på Kelly and Ping!
Kelly and Ping 127 Green Street, Soho,
New Yorktel: 212.228.1212
eatrice.com

Köp Choklad på MariBelle och njut riktig ”chokladkonst”,praliner du inte visste fanns och absolut inte kan motstå.
MariBelle
484 Broome Street, New York
tel: 212.925.6999
mariebelle.com 

Underbar mat tillsammans med riktigt bra service på
The Spotted Pig
314 W. 11th Street
Greenwich St.
New York
tel: 212.620.0393

Njut ett glas bubbel på stället som serverar just bara bubbel i alla dess former!
The Bubble Lounge
228 West Brodway, New York
tel: 212-431-3433
bubblelounge.com

Sist men inte minst…
Ta en promenad över
Brooklyn Bridge till fots. Gångstråket går över bilarna och utsikten är underbar. Väl över på andra sidan ligger det klassiska River Café och New Yorks egen hemgjorda glass…Brooklyn Ice Cream. Så som bara amerikanarna gör sin glass med allt i och allt på toppen!

Katarina Alwin AB - "flying marketing" | Fjrde Lnggatan 18 | SE - 413 27 Gteborg | Sweden
info@katarinaalwin.se | mobile +46 73 8105078