London calling...


Välkända Picadilly Circus som badar i neon och trafik.

Här är tiden en timma före oss, männen öppnar dörren med ett leende och taxichauffören utbrister på underbar dialekt ”-Where can I take you, darling?”. Jag är såklart i London, staden som sjuder av liv, musicals, teater mat och dryck. Här är aldrig tyst och här finns pärlor som få känner till. Jag vill gärna bjuda på några av mina favoriter!

I Storbritannien bor över 59 miljoner människor och hela 15 av dem i och utanför London. Här tampas alltså butiker och restaurangkoncept om oss konsumenter och är man inte snabb, eller har läst på, är det lätt att bli sittande på ett turistställe men en stressad servitris. Men London är så mycket mer!

Det finns flera billiga flyg till London och hotellutbudet är stort. Heathrow är en stor flygplats men det går snabbt att ta sig in till city med den billiga tunnelbanan eller det dyrare direkttåget till Paddington Station. Väljer du tunnelbanan så köp direkt ett Oster Card. Du laddar enkelt kortet med en summa som sedan dras av i automaterna vid dina resor. Har du något kvar när du lämnar staden får du det och din deposit på tre pund tillbaka i tunnelbanan. Enkelt, snabbt och bekvämt.

Hotell och B&B är enkelt att hitta, googla på nätet för att hitta din bästa deal. Det varierar mycket beroende på säsong och vad som är på gång. Jag väljer gärna något enkelt litet, jag tycker jag får se mer av engelsmännen och mindre av oss turister.Mycket aktivitet på Borought Market, i sydöstra London

När du är i London så missa inte Borough Market. Det är en upplevelse och det finns det mesta som du kan vilja köpa i matväg. På en guidad tur med mat och vinjournalisten Natascha Huges blir det en upplevelse.

Hon pratar varmt om osten på Niel’s Yard Dairy och hur de är en av få som förvaltar den engelska osttraditionen. Jag förstår varför när vi kommer in i butiken ett stenkast från marknaden. Ett måste för ostälskaren!

Vi susar vidare och näste stop är Alex på East Teas. En personlighet som med inlevelse berättar om sitt te. Han vet det mesta! Fråga, smaka och smutta du hittar garanterat ett par favoriter. Slink också förbi Gastronomica och köp några skivor Bresaola eller en bit ost. Underbara människor som kan sin mat.


Missa inte marknaden på Druid Street och en kaffe på Monmouth Coffee Company.

När det suger i fikatarmen så åk över till Druid Street, en liten bit bort. Här har de bästa handlarna startat upp en ny marknad. Lite i protest över att de höjt hyran på Borough Market och gjort den mer inriktad på oss turister. Här råder kommersen under mysiga former och än så länge finns nio av de bästa handlarna på plats, så stammisarna åker hit. Ta en kopp kaffe på Monmouth Coffee Company, de rostar sitt eget kaffe och en cappuccino och en frasig bulle får nästan mina ögon att tåras. Den är perfekt!

Med ny energi tar jag mig an Design museet som ligger 5 min bort nere vid floden Themsen. Byggnaderna på vägen ned är gamla magasin omgjorda till lägenheter och fortfarande kan du se de gamla namnen målade på fasaderna. Det är läckert! Promenaden utefter Themsen är underbar och Tower bridge ståtar i dagens solljus. Här hittar du flera stora event som London Eye och Tate Modern. Vill du besöka Tate så boka biljetter på deras hemsida. Det är garanterat fullt.


Att spendera en dag på Marylebone High är inga problem. Sätt av tiden!

In i shoppinggyttret norr om floden så satsa på två av mina favoritgator, Marylebone High (norr om Oxford Street) och Westbourne Grove (mellan Bayswater och Notting Hill).

Marylebone är udda, selektivt och spännande. Är du matintresserad så på vägen dit missa inte John Lewis köksavdelning på Oxford Street, där finns det mesta inom gastronomi. Lunch ska du njuta på Le Fromagerie som är en av de tre bästa ostbutikerna ihop med Niel’s Yard och Gastronomica från marknaden. Här kan du sitta ned och njuta fantastisk ost, mat, vin och trevlig service. Här kan du även boka en ostprovning om du är intresserad. Kolla på deras hemsida vad som är på gång. De vet det mesta om ost och för 20 pund har du unnat dig en stor mat, vin och ost upplevelse tycker jag.

Här är shopping kul, med mindre folk är det bara underbart att gå omkring och njuta och prata med butiksinnehavare. Här finns Druid Books som är drömmen för bokälskaren, VV Rouleaux som är en unik affär med spetsar, band, fjädrar och sammet. Är du pysslig får du inspiration till att skapa en egen lampa kanske? Eller varför inte titta in på Paul Smith butiken eller Designers Guild för färginspiration!


Chokladfrossa på Artisan de Chocolat. Föregångare och uppfinnare av smaken "Salted caramel".

Westbourne Growe startar i Bayswater och tar dig bort mot Notting Hill. Här ligger nya koncept, många trendiga, roliga och snygga butiker. Här kan shoppa gourmetchoklad på Artisan du chocolat. De var de första att göra ”Salted Caramel” som snabbt blev världsberömd genom Gordon Ramsey som föll som en fura för den lilla läckra pralinen. Ja skulle satsa både på deras praliner och även samma produkt som varm choklad. Har du ögonen med dig på Borough Market så hittar du ett litet bord där de säljer sin choklad. De säljer veckans misslyckade praliner i påsar för 2 pund, ett klipp!

Njut av alla butikerna men stanna till på Aesop. Här hittar du hudvård från Australien med sällsynt läckra förpackningar och ett underbart innehåll. Oemotståndligt för torr nordisk hud! För lunch i detta område har jag tre lika goda förslag. Ping-Pong som bara serverar asiatiska dumplings högt och lågt, eller ekologiska Daylesford som serverar mat från sin egen farm och så finns såklart Tom’s som är ett mycket trevligt ställe där du hittar allt från pocherade ägg, delikatesser till deras underbara salladsbuffé. Bara att njuta!


Vill du göra något mer engelskt så boka ett besök på Beefeater Gin. Engelsmännens nationaldryck näst efter ölen och den enda gin som idag görs i London. Gin har en lång tradition i staden och ett par hundra år tillbaka i tiden så fanns det mellan 40-50 gindestillerier runt om i London. Idag är det alltså bara Beefeater Gin som också är världens största premium gin. Hemligheten är omsorg och kvalitet viskar Master Destiller Desmond i mitt öra med glimten i ögat.

Jag vill avsluta mitt Londonbesök med ett besök på vinbaren TerrOirS. Det är en liten, mycket busy restaurang som bara ger mersmak. Menyn är liten och består av smårätter och det är omöjligt att ha en favorit, de är all alika goda! Vinmenyn är mycket bra och en hel del finns på glas. Här kan man sin mat men framför allt sitt vin. Boka bord är ett måste!

Tips!
TerrOirS
Winebar & Restaurant
No 5 William IV Street
London WC2N 4DW
+44 (0)20 7036 0660
www.terroirswinebar.com

Borough Market
www.boroughmarket.org.uk
öppet:
torsdag 11am-5pm
fredag 12pm-6pm
lördag 8am-5pm

Tate Modern
www.tate.org.uk/modern/

Design Museum
Shad Thames
London SE1 2YD
+44 (0)20 7403 6933
www.designmuseum.org
John pawson ”Plain Space” 22 sept-30 jan
Drawing fashion 3 nov-6 mars, events
Brit Insurance designs of the year 16 feb-7 aug
Total Designer – Wim Crouwel 30 mars-3 juli

Butiker:
La Fromagerie
2-6 Moxon St, Marylebone (Bond Street)
London W1U 4EW
www.lafromagerie.co.uk
+44 (0)2079350341
Tastings och event november;
Vacherin du Mont d’Or: Savoie Supper
Monsieur Bachelet: Hautes-Pyrénées Chees & Winetasting Supper
Halloween Cupcakes & Cookies, childrens Workshop
Beaujolais Tasting Supper

Niel’s Yard Dairy
Borough Market
6 Park Street
London SE1 9AB
+44 (0)20 7367 0799

VV Rouleaux
102 Marylebone Lane
London W1U 2QD
+44 (0)20 7224 5179
www.vvrouleaux.com
(Ribbons, trimmings, braids, flowers, feathers, accessories), mailorders

John Lewis
Oxford Street
London W1A 1EX
+44 (0)20 7629 7711

Artisan du chocolat
81 Westbourne Grove W2
+44 (0)84 5270 6996
www.artisanduchocolat.com

Aesop
Notting Hill
London
+44 207 221 2008
www.aesop.net.au
indi.davis@aesop.com
+44 207 739 4527

http://walkit.com
Tydlig karta och beskrivning hur du kan promenera i London.
http://streetmap.co.uk
Detaljerad karta för att hitta adresser.
http://www.tfl.gov.uk
All information över Londons tunnelbana.

Katarina Alwin AB - "flying marketing" | Fjrde Lnggatan 18 | SE - 413 27 Gteborg | Sweden
info@katarinaalwin.se | mobile +46 73 8105078