En Maestro Ronero bakom unik kubansk rom!


Gatubild från Havana, Kubas huvudstad.

Kuba har nästan allt och att njuta några droppar kubansk rom är som en kärleksförklaring från ett land till ett annat. Vid ett besök i det frodiga landet förflyttar man sig snabbt tillbaka i tiden. Bilarna som sakta rullar fram på gatorna är som ett levande museum och skapar en känsla av ett spännande 50-tal.

Musik hörs och det underbara klimatet ger känslan av att man har hamnat precis rätt. Man är på besök i rommens hemland. Klimatet är jämt med en medeltemperatur på cirka 25° C på vintern och 29°C på sommaren. Här finns de helt perfekta förutsättningarna för att odla ingrediensen till rom, nämligen sockerröret.


Havana Club är äkta kubansk rom och grunden till en perfekt Mojito.

Den store Christoffer Columbus kom till Kuba år 1493 och skrev i sin dagbok ”- Sockerrör växer bra här”. Han letade efter guld i Europa men tog med sig, det som skulle komma att kallas, det gröna guldet till Kuba.

Man skördar sockerrören en gång om året – saffra - och det sker under mars och april. Sockerröret skördas, blir till sockerrörssaft eller melass, blandas med friskt vatten och jäst och jäser sedan under cirka ett dygn.

Därefter sker destilleringen och blir till sprit, en så kallad aguardente, som är den fantastiska grunden till god rom. För att få kallas kubansk rom måste alltså sockerrören växa på Kuba, bli till kubansk melass, kolonndestilleras i kopparpannor och sedan lagras i ekfat på Kuba under dessa helt perfekta förhållanden.


Asbel Morales Lorenzo är en av sex Maestros Roneros från Havana Club på Kuba

En av Havana Clubs sex Maestros Roneros är på besök i Sverige. De har den bästa kunskapen att göra kubansk rom. Det är ett yrke som är både en livsstil och som blir till ett livslångt åtagande.

Rommen har djupa rötter på Kuba och är en del av deras stolta tradition, kultur och vardag. För att bli en ”maestro ronero” krävs passion, årtionden som lärling och ett dagligt provsmakande.

De är de personer som besitter den helt unika kunskapen om rom och också helt avgör kvaliteten på hur rommen kommer att smaka.


I Sverige finns nu Havana Club Selección de Maestros. Det är en unik produkt som görs av 172 handplockade ekfat fyllda med kvalitetsrom. Faten provas individuellt av alla ”Maestros Roneros”, för att sedan tillsammans blandas och skapa smaken till Selección de Maestros, en unik kubansk rom.

Produkten är ett perfekt exempel på deras teamwork och på hur de delar och bygger sin kunskap från den äldsta till de yngsta i gruppen. Tillsammans säkrar de upp kvaliteten för lagringsprocessen och blandningen med en stor skopa passion, tålamod och precision. Och tillsammans har de nyckeln till en av Kubas skatter och gamla traditioner och för den vidare in i framtiden!

Katarina Alwin AB - "flying marketing" | Fjrde Lnggatan 18 | SE - 413 27 Gteborg | Sweden
info@katarinaalwin.se | mobile +46 73 8105078